• Nederlands
    • Français
  • Soepeler overurensysteem in de horeca

    Om overuren te mogen presteren, moet men een wettelijke reden hebben, zoals een buitengewone vermeerdering van werk of een onvoorziene noodzaak. Om één van deze twee mogelijkheden te kunnen toepassen, moet de werkgever daarenboven de inspectie op voorhand inlichten of om toelating vragen.

    Omdat deze algemene regels ook gelden voor de toepassing van 360 overuren in de horecasector, werd het gebruik van de overuren in de horeca niet eenvoudig gemaakt.

    Minister van Werk Kris Peeters kondigde aan dat de wet zal aangepast worden waardoor de voorwaarden van buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzaak wegvallen. Wel moet de werknemer om de 6 maanden zijn akkoord geven om de overuren te presteren.

    Deze aanpassing geldt enkel voor de ondernemingen die een GKS (geregistreerd kassasysteem) gebruiken.

    Deze wetswijziging is nog niet effectief van toepassing en moet eerst nog worden goedgekeurd door de regering en het parlement. De Minister vraagt aan de inspectie om zich voorlopig wel al soepel op te stellen bij controles.

     

    Heeft u nog vragen? Wenst u meer informatie over dit artikel? Neem gerust contact op met de juridische dienst!

    Print Friendly, PDF & Email